Potrzebujemy:
- 400 ml śmietanki 36%
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki wody
- 3-4 łyżki Nutelli
- 1/2 szklanki mleka
Śmietankę 36% wlewamy do garnka i stawiamy na mały ogień, po jakimś czasie dodajemy cukier i wszystko razem doprowadzamy aż do wrzenia. W tym samym czasie w szklance w zimną wodą mieszamy żelatynę i odstawiamy na bok. W ciepłym mleku natomiast roztapiamy i mieszamy Nutellę. Kiedy śmietanka zaczyna nam wrzeć, odstawiamy ją z ognia i mieszamy z mieszanką Nuelli i mleka. Następnie dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy aż nie będzie grudek.
Szykujemy foremki, kubeczki czy miseczki do których będziemy wlewać miksturę. Rozlewamy po chwili, kiedy smietanka z żelatyną troszkę ostygną. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie dodajemy do tego drzem, powidła lub świeże jeżyny. Ja dodałam do deseru drzem porzeczkowy. I tym razem nie wykładałam Panny Cottu na talerz tylko podałam ją w miseczce :)
Jak ktoś, kto wchodzi na twojego bloga może odnaleźć jakiś przepis, skoro zamiast normalnego tytułu dajesz numerki?
OdpowiedzUsuń