poniedziałek, 26 marca 2012

Pieczarkowe kajzerki z Chaty Drwala

Wiosna, wiosna, wiosna! Uwielbiam ten moment kiedy po za długiej zimie przychodzą coraz cieplejsze dni. Jest godzina 18:30 a za oknem pięknie świeci słońce. Cudownie!
Dzisiejszy przepis może nie jest zbyt ambitny, aczkolwiek jest to doskonała alternatywa dla osób leniwych.  Może stać się genialnym pomysłem na kolacje z przyjaciółmi. Pieczarki, kajzerki, sos czosnkowy i do tego piwko z sokiem - czyli to co studenci lubią najbardziej. Szybko - tanio - smakowicie!



Potrzebujemy:
  • 10 kajzerek
  • 1 kilogram pieczarek
  • 1 duża cebula
  • kilka plastrów sera żółtego
  • sól i pieprz

Cebulę kroimy w małą kostkę i smażymy na patelni aż się zarumieni.  Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i smażymy z cebulą kilka minut i doprawiamy sola oraz pieprzem. Kiedy pieczarki będą już gotowe zabieramy się za przygotowanie kajzerek.




W kajzerkach robimy otwory tak aby można było nafaszerować je pieczarkami.



Do jednej kajzerki nakładamy 3-4 łyżeczki farszu z pieczarek. Na wierzch kładziemy plaster sera żółtego i wszystkie tak przyrządzone bułki wkładamy do piekarnika na kilka minut.






sos czosnkowy:
  •  majonez 3 łyżki
  • śmietana 3 łyżki
  •  keczup 1 łyżka
  • czosnek 4 ząbki
  •  sol pieprz
  •  bazylia sucha
W jednej miseczce mieszamy majonez, śmietanę i ketchup. dodajemy do tego ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.Warto taki sos przygotować kilka godzin wcześniej, wówczas całość mocno przejdzie smakiem czosnku i będzie bardziej intensywny.

I oto kolacja już gotowa!





1 komentarz:

  1. Piwo z sokiem to chyba pod stołem, bo na stole tymbarka widze ! :)

    OdpowiedzUsuń