Dzisiaj podzielę się z wami pierożkami ze szpinakiem i paróweczkami cielęcymi :)
Są naprawdę pyszne a pomysłem na nie zainspirowała mnie M.Gessler, która takowe pierożki stworzyła w zrewolucjonowanej restauracji w moim mieście. Podane z sosem koperkowym smakują naprawdę dobrze a przede wszystkim ich przyrządzenie nie pochłania wiele czasu.
Pierożki ze szpinakiem i parówkami cielęcymi w sosie koperkowym!
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- jedno jajko
- 2 łyżki oleju lub masła roztopionego
- szklanka ciepłej wody
Farsz:
- Szpinak (świeży lub mrożony) 0,5 kg
- 4 parówki cielęce
- 2 główki czosnku
- bułka lub kromka chleba (namoczona w wodzie)
- pieprz
Tak gotowy farsz nakładamy na krążki z ciasta i zagniatamy pierożki. Nie dawajcie zbyt wiele farszu, ponieważ grozi to rozklejeniem się pierogów podczas gotowania!
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody (możemy dodać do niej trochę oleju, po to aby pierogi się nie kleiły). Gotujemy do czasu wypłynięcia ich na wierzch, wtedy odcedzamy na durszlak i zalewamy ciepłą wodą.
Sos:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- kostka rosołowa (warzywna) rozpuszczona w kubku gorącej wody
- świeży koperek
- 2 łyżki śmietany 18%
- opcjonalnie sól, pieprz a nawet czosnek :)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz