Są to bardzo proste babeczki, które szybko się robi i wychodzą naprawdę smacznie. Muffinki to doskonały pomysł na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Można je jeść przez kilka kolejnych dni i nic się z nimi nie dzieje. Mufinki bananowe to mokre ciasto a do tego bardzo pachnące. Polecam je wszystkim, ja sama zaczerpnęłam pomysł od nieziemskiej Czarodziejki słodkich smaków - www.natchniona.pl .
Bananowe babeczki:
Potrzebujemy:
- 2 banany (bardzo dojrzałe, ciemne),
- 100 g. mąki pszennej/razowej,
- 1 jajko,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 80 g
cukru, orzechy włoskie (opcjonalnie)
- Foremki lub papierowe papilotki i forma na muffiny, tłuszcz
1. Banany obieramy, kroimy i wrzucamy do miski i miksujemy za pomocą blendera.
Dodajemy do tego wszystkie pozostałe składniki, miksujemy dokładnie przez około 3 minuty. Gotową masą napełniamy foremki do ¾ wysokości.
Pieczemy w temp. 175 stopni C przez 20-25 minut. Należy tylko uważać aby nie zrumieniły się za bardzo. I w sumie to już wszystko :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz