Podstawą dobrego tortu jest oczywiście biszkopt. Mam idealny przepis na biszkopt, aczkolwiek przyznam się że za mało nasączyłam.
Potrzebujemy:
Biszkopt:
- 3 jajka w temperaturze pokojowej,
- 100 g cukru pudru,
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (możesz zastąpić mąką ziemniaczaną),
- 1/4 łyżeczki sody
- 500 ml śmietanki 30%
- cukier puder
- ŚmietanFix
- masa do tortów truskawkowa
- owoce: truskawki, mandarynki, banan, winogrono
- dżem porzeczkowy.
- czekolada do ozdoby
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Jajka rozdziel na żółtka i białka. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąki wymieszaj razem i dodaj sodę. Przesiej je powoli do jajek i mieszaj delikatnie łyżką. Nie mikserem! Przelej masę do formy i piecz 8-12 minut. I takim sposobem robimy 3 placki biszkoptowe.
Kiedy mamy już przygotowane i ostygnięte biszkopty musimy je nasączyć wodą z cytryną. Nie żałować tego! Na pierwszy placek rozsmarowujemy dżem porzeczkowy.
Przygotowujemy masę truskawkową, ja z braku czasu użyłam błyskawicznej masy do tortów. Wystarczy ją tylko zmiksować z mlekiem i gotowa jest w 5 minut. Rozsmarowuje masę na dwa poziomy. Oczywiście drugi biszkopt również nasączamy.
Na wierzchni biszkopt ubijam śmietankę 30% i dodaję do niej cukier puder i ŚmietanFix. Gotową ubitą śmietanką smaruje cały wierz biszkoptów, włącznie z bokami. Trzeba pamiętać aby trochę bitej śmietany zostawić na udekorowanie góry. Boki tortu posypuje czekoladowymi wiórkami a na wierzchu układam wcześniej przygotowane owoce. Tort wkładamy do lodówki do czasu aż wszystkie mas zgęstnieją :)
Bree! Przesadziłaś . Zjem monitor ;) Wygląda pięknie :)!
OdpowiedzUsuńIlona? Wioleta? Obstawiam że to wy! Dajcie mi daty waszych urodzin zrobie wam takie cuda! :)
Usuńcudny ;)
OdpowiedzUsuńBrawo:)Tort musiał być bardzo dobry,a siostra szczęśliwa.
OdpowiedzUsuń